Egészségben - Betegségben

Csak természetesen: A, D, E és K vitamin az ételeinkben

Az A, D, E és K vitaminok tudatos táplálkozással tökéletesen biztosíthatók a szervezetünk számára.
Ezeket a zsírban oldódó vitaminokat a szervezet hosszabb ideig is képes tárolni (főleg a májban és a zsírszövetekben) ezért nem szükséges állandóan pótolnunk őket. Pontosabban: felesleges ezekre még külön étrend-kiegészítőt is szednünk, hiszen akár még túl is adagolhatjuk őket.

A vitamin: Bár nem olyan népszerű, mégis az egyik legfontosabb vitamin az immunrendszerünk számára. Segít fenntartani a nyálkahártyák normál állapotát; kvázi ha a szervezet elegendő A – vitaminhoz jut, akkor a nyálkahártyák szinte egyetlen kórokozót sem engednek a szervezetbe bejutni. Befolyásolja látásunk egészségét, (neki köszönhetjük, hogy látunk szürkületkor) továbbá serkenti a sperma termelését. (ez sem utolsó szempont) Gyerekeknek segít a kanyaróból és a légzőszervi betegségekből meggyógyulni, azonban ha hiányunk van belőle, könnyebben kaphatunk el olyan fertőzéseket, amelyek légzőszervi vagy hasmenéses tünetekkel járnak.
Segít egészségesen tartani bőrünk, szemünk, hajunk, a fogakat és a fogínyt.

Lassan ürül ki a szervezetből, ezért túladagolása olyan tüneteket okozhat, mint hányás, hasmenés, zavart tudat, hajhullás, bőrgyulladás, homályos látás. A jó hír azonban, hogy túladagolni csak kapszula formájában lehet, amit teljesen felesleges szedni, hiszen a csodálatos szervezetünk a növényi béta-karotint simán A vitaminná változtatja, így táplálék útján is könnyedén hozzájuthatunk. Így pedig a túladagolás esélye is atom csekély.

Ételek, amiben természetes úton is hozzájuthatunk: máj, vese, tojássárgája, tengeri hal, sárgarépa, spenót, sütőtök, paradicsom, sárgabarack, cékla, brokkoli, avokádó.

 

D vitamin: immunrendszerünk, fogaink és csontjaink szempontjából is rendkívül fontos, gyerekeknél főleg a manóból felnőtté válás korszakban, felnőtteknél pedig az immunrendszer normál működéséhez elengedhetetlen. Mostanában nagyon felkapott vitamin (ami talán nem is igazán vitamin?) és a napi ajánlott adagban is óriási különbségeket ajánlanak az orvosok. Ami biztos, hogy napfény hatására tudja a szervezetünk a legtutibb módon előállítani, amit lehetetlen túladagolni. Rendkívül fontos, ha süt a nap, menjünk ki és 30 percet napozzunk! (persze, nem pont délben)

Ételek, amik tartalmaznak D vitamint: tőkehalmájolaj és egyéb olajos halak: lazac, makréla, továbbá tojás sárgája, máj, tej, csiperkegomba, zabpehely, hidegen sajtolt olajok többsége.

 

E vitamin: megőrzi a fiatalságunk, (máris imádjuk) továbbá az immunrendszerünk, agyunk és szívünk számára is jótékony hatású. Tudatos táplálkozás mellett hiánya nem fordulhat elő, de túladagolással sem igazán kell számolni, nem tartozik a veszélyes szekcióba.

Ételek, amiben természetes úton is hozzájuthatunk: növényi olajok, (napraforgó, tökmag, olíva,) mogyoró, dió, gabona félék – magvak, máj, tojássárgája, búzacsíra, brokkoli, kelbimbó.

 

K vitamin: a normál csontozat fenntartásában és véralvadásban játszik nagy szerepet. Hiánya könnyen észrevehető, ez esetben a vérzések lassan állnak el és a kisebb horzsolások is nagy kék-fekete nyomot hagynak. Túlzott bevitele nem jár mérgezési tünetekkel, azonban a véralvadásgátló gyógyszerek mellett nem szabad K vitamin kiegészítőt szedni – de azt amúgy is felesleges lenne, hiszen nagyon sok ételben megtalálható.

Ételek, amik tartalmaznak K vitamint: sötétzöld leveles zöldségek, mint brokkoli, spenót, fejes saláta, továbbá máj, húsok, gabona készítmények, tej, joghurt.

Fotók: pixabay.com

Facebook

Ha Te is utálod a felugró ablakokat, nyomj egy oldal LIKE-ot! Köszi ;)