Egészségben - Betegségben

Fejfájás, migrén: ezt tedd, ha sokat fáj a fejed!

Több millióan szenvednek fejfájástól. Szemetebb változata pedig, a migrén, általában féloldalas, lüktető és rohamszerűen jelentkezik, amit fény – és hangérzékenység, hányinger is kísérhet. A roham pár órától akár pár napig is eltarthat, közben pedig az ember semmi másra nem vágyik, mint hogy szakadjon meg az is, aki az elnevezését kitalálta. A kiváltó ok pedig mindenkinél más és más lehet.

 

Ha keveset alszunk, akkor idővel felborulhat agyunk kémiai egyensúlya, ami nagyban hozzájárulhat fejfájásunk kialakulásához. A tartós stressz is elég sok kárt okoz a szervezetünkben, különösképp az idegeinkben. Nehézfémek, vegyszerek, szorongás, depresszió, túl sok monitorozás … ezek mind tartós fejfájáshoz, migrénhez vezethetnek. Sőt, már ide sorolják lehetőségként táplálkozás szempontjából az adalékanyagokat és a glutént is, mivel ezek is megzavarhatják az immunrendszert. Egyes gyógyszerek és az alkohol is produkálhat migrént, ahogy az agyi aneurizma, az idegek zavara; de okozhatja övsömör, ammóniaáteresztés vagy alacsony elektrolitszint… Továbbá okolható az időjárás, az életritmus felborulása és a hormonális változások is; így mint látjuk, a kiváltó okok tárháza sokkal több mint elsőre gondolnánk. Főleg, ha a problémát nem is egy, hanem több tényező együttesen váltja ki…

 

 

Mit tehetünk?

 

A legtöbb ember elmondása szerint az anyázás nem segít. Helyette azonban sokszor javasolják, hogy egy csendes, sötét szobában feküdjünk le pihenni, aludni. Hideg vizes borogatás, víz, fájdalomcsillapítók… ágynyugalom, illatterápia, türelem… Ezek mind olyan javaslatok, amik az elviselhetetlen fejfájás vagy migrén jelenlétekor érkeznek felénk.

De a megelőzésről kevesebbet beszélnek…; vagy ha igen, akkor azt is többnyire gyógyszerekhez társítják. Az életvitel megváltoztatását, a migrént előidéző okok megszüntetését már kevesebben tanácsolják. Olvastam, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a „migrént gyógyítani nem lehet.” Ezt is elfogadom: ha már kialakult, akkor nincs az a sötét szoba, ami „jelenleg” meggyógyít egy migréntől szenvedő embert.

Azonban ha felkutatjuk a kiváltó okot és azt kezdjük el kezelni, meggyógyítani, „rendbe rakni”, akkor szépen fokozatosan csökken a fejfájásaink gyakorisága és intenzitása is, míg végül akár teljesen el is tűnhet az életünkből.

 

A gyógyulást a gyökereknél kell elkezdeni.

 

A fejfájás, migrén már „csak” egy tünet, ami figyelmeztet: valami nincs rendben. Változtatni kell. Azonban ezt sem lehet csak úgy, hogy egy – két dolgot másképp teszek, hiszen mi emberek sem csak fejből és nyakból állunk: mindig az egész embert nézzük. Az életmód megváltoztatása sok embernek tűnhet túl „egyszerű” megoldásnak: mégis nagyon sok embernek segített.

 

Ha kizártuk a szervi okokat (pontosabban az orvos), akkor kezdjük el az életvitelünkben keresni a megoldást.

 

Fel kell ismerni és kiiktatni az életünkből azokat az élelmiszereket, amik a szervezetünkben zavart okozhatnak. Mindenképp hagyjuk el a tartósítószeres, mesterségesen előállított élelmiszereket, bolti – és gyorséttermi kajákat. Célszerű kis időre a glutént is kiiktatnunk, hátha arra is érzékenyek vagyunk. Ha pedig táplálkozás, akkor fontos tudnunk azt is, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek kifejezetten jó hatással vannak a fejfájós emberek szenvedéseire: ilyen többek között a fokhagyma, a koriander, gyömbér vagy fahéj, de a citromfű és a rozmaringlevél is olyan hatást gyakorol a szervezetre, amit a legjobb szívvel ajánlok minden fejfájós vendégemnek. A nagy mennyiségű folyadék – tiszta víz, 100-os gyümölcslevek, cukor nélküli teák – is elengedhetetlenek a mindennapok folyamán. És ez csak a táplálkozás egy kicsiny része… az egészségtelen és a mozgásszegény életmódról, valamint a lelki oldaláról még meg sem közelítettük a témát: a stressz, az alváshiány, rohanás, szorongás, káros szenvedélyek… Ezek mind hozzájárulhatnak szenvedéseinkhez. Ne féljünk változtatni.

 

Facebook

Ha Te is utálod a felugró ablakokat, nyomj egy oldal LIKE-ot! Köszi ;)