A legtöbb ember nem is sejti, hogy amikor rendszeresen olyan ételeket fogyaszt, amikre a szervezete érzékenyen reagál, akkor minden egyes falattal egy kis tüzet táplál a testében. Lehet, hogy nincs azonnali reakció – nincs torokduzzanat vagy fulladás, mint egy allergiánál –, de belül, csendben, lassan mégis történik valami. Ezek az ételek alacsony szintű, folyamatos gyulladást tarthatnak fenn a szervezetben. A tested ilyenkor „készenléti állapotban” van. Kicsit mindig védekezik. Kicsit mindig elfárad. És te lehet, hogy csak azt érzed, hogy „valami nem az igazi” – de nem tudod megfogalmazni, mi a gond.
Az immunrendszered, az emésztésed, a hormonháztartásod – minden apró kis rész összekapcsolva dolgozik, és amikor valami nap mint nap kibillenti az egyensúlyt, az hosszú távon kimerüléshez, tünetekhez, betegségekhez is vezethet. A bélfal sérülhet, az emésztés romlik, a vitaminok felszívódása is csökkenhet. És ilyenkor már nem csak egy „kis puffadásról” van szó, hanem arról, hogy a tested nem tud regenerálódni, nem tud jól működni. Ha időben észrevesszük, mi az, amit jobb elhagyni az étrendünkből, azzal nem korlátozunk magunkat, hanem felszabadítjuk a testünket. Végre nem védekeznie kell, hanem építkezhet, gyógyulhat, újra energikussá válhat.
Nem kell, hogy az evés stresszforrás legyen. Épp ellenkezőleg: arról szól, hogy táplálni tudjuk magunkat úgy, ahogyan valóban jólesik. Úgy, hogy közben hallgatunk a testünkre. Nem szabályokat követünk, hanem kapcsolatban vagyunk önmagunkkal.
Honnan tudhatod, hogy ételérzékeny vagy?
Az ételérzékenység alattomos. Nem mindig üvölt, néha csak suttog. Lehet, hogy már régóta jelentkeznek a tünetek, csak megszoktad őket, és elkönyvelted, hogy „neked ilyen a gyomrod”, vagy „mindig is érzékeny volt a bőröd”.
Pedig lehet, hogy csak egy-két étel az, amit a szervezeted nem fogad szívesen – és ha ezt felismered, sok-sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.
A leggyakoribb jelek, amik ételintoleranciára utalhatnak:
-
Puffadás, hasi diszkomfort, székelési zavarok
-
Fáradtság, levertség, koncentrációs nehézségek
-
Fejfájás, migrén, hangulatingadozás
-
Bőrproblémák – ekcéma, akné, csalánkiütés
-
Visszatérő fül-orr-gégés panaszok, gyulladások
-
Testsúlyproblémák, lelassult anyagcsere
Nem kell, hogy mindez egyszerre jelentkezzen. Néha egy tünet is elég jel, ha rendszeresen visszatér – főleg evés után néhány órával vagy nappal.
Hogyan deríthető ki, hogy mire vagy érzékeny?
Sokan először otthon, saját maguk próbálják kikísérletezni, hogy mely ételek okozhatnak panaszt. Ez érthető első lépés, de sajnos ez a módszer gyakran bizonytalan és hosszadalmas, hiszen a tünetek akár napokkal később is jelentkezhetnek, és nehéz egyértelműen összekötni őket egy-egy étellel. Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen ételekre reagál érzékenyen a szervezeted, ma már többféle vizsgálati lehetőség is létezik. Lehetőség van magánlaborokban vérvétel útján elvégezni az ételintolerancia tesztet, de szerencsére ma már létezik kényelmes, otthoni megoldás is.
Én személy szerint a Food tesztet ajánlom a pácienseknek, nagyon pontosnak és precíznek találom őket, ezért is döntöttem úgy, hogy partnerük leszek, így a hozzám fordulók kedvezményes áron férhetnek hozzá a vizsgálathoz. A tapasztalatom az, hogy gyors, megbízható és nagyon részletes eredményt ad. A teszt több mint 200 élelmiszert vizsgál, a tejtermékektől és gluténtartalmú gabonáktól kezdve a húsokon, zöldségeken, gyümölcsökön, olajos magvakon és fűszereken át számos egyéb alapanyagig.
Ha te is szeretnéd megtudni, hogy mely ételek okoznak számodra problémát, a JZS20241219 kuponkóddal 5000 Ft kedvezményt kapsz, és automatikusan sürgősségi leletezést is biztosítanak – vagyis az eredményt még gyorsabban kézhez kapod. A vizsgálatot a foodtest.hu oldalon kérheted, amit házhoz szállítanak Neked.