Egészségben - Betegségben

Egészségünk talán minden korábbinál inkább a saját kezünkben van.

/Julian Sheather/

A modern kor táplálkozási szokásaiban rengeteg ellentmondás található. Például vannak, akik szentül hiszik, hogy több sót kellene fogyasztani, mások teljesen kizárnák az étrendjükből. Egyesek szerint a sok gyümölcs nagyon egészséges, mások véleménye pedig az, hogy nem szabadna annyit ennünk belőle; nemrég ugyanis felfedezték, hogy káros a benne lévő gyümölcscukor a szervezetre. 
Ilyen és ehhez hasonló ellentmondások mindig is voltak és lesznek – ember nem lesz a talpán aki ezen teljesen eligazodik. De azért nézzük meg a legújabb kutatásokon és a jó öreg ‘józan paraszti észen’ alapuló, szervezetünkre vitathatatlanul károsan ható, a testünket „csendben kivégző” élelmiszerek témakörét.

Mint az eléggé ismeretes, a gombaölő, rovarirtó és növényvédő szerekben lévő arzén, ólom, higany, alumínium és egyéb káros, mérgező anyagok ötvözetei, amivel szinte a legtöbb termést kezelik és permetezik, nem válnak épp az egészségünkre. Az, hogy az ebből előállított alapanyagokat még felturbózzák némi penészgátlóval, adalékanyaggal és tartósítószerekkel, hogy akár hónapok múlva is jó legyen a szavatossága és az íze, szintén nem a hosszú élet titka. Azon pedig, hogy egy húsról azt sem lehet megmondani, hogy földben vagy laboratóriumban ’született’, már meg sem kellene lepődnünk. GMO, permetszerek, kémiai vegyületek, mérgező vegyszerek százai: ezek a táplálékkal együtt mind bekerülnek a szervezetünkbe. Ha pedig folyton ilyen ártalmas élelmiszerrel bombázzuk a testünket (a sok kicsi sokra megy elvén), semmi jogunk nem lesz felróni a sorsnak, hogy miért vagyunk 30-40 évesen már komoly betegségekkel felcímkézve.

A baj ott kezdődik, hogy a legtöbb esetben fogalmunk sincs, mit eszünk.
Hihetjük, hogy az előre bedobozolt omlós, puha, cukormázban úszkáló aprósütemények maximum csak a hátsónk térfogatát növelik, de ettől még ez nem így van. Az alvázunk méretével egyenes arányosságban bizony nőni fog a szív-és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gyomor és emésztőrendszeri betegség kialakulásának kockázata is – hiszen nem tudjuk, talán nem is feltételezzük, hogy az az ártalmatlannak tűnő süti bizony gyulladáskeltő vagy egyéb egészségkárosító hatású összetevőket is tartalmaz. Aztán van az a helyzet, amikor azt hisszük, hogy amit megveszünk, az egészséges. Mert ugyan ráírják a müzli szeletünkre, hogy telistele van gyümölccsel, magvakkal, ami bónuszként 25%-kal kevesebb cukortartalommal bír; az még nem jelenti azt, hogy eleve nincs benne sok cukor, 12g transzzsírsav, egy kis nátrium-glutamát, 5 féle emulgeálószer és 7 másik mesterséges aroma. És ez csupán egy apró kis müzli szelet. Naponta jó esetben 5-6 alkalommal eszünk valamit. Felvágottat, kenyeret, készételeket, virslit, gyors kaját, pékárut, tésztát… Fogalmunk sincs az előéletükről, hogy mennyi káros kémiai vegyülettel készültek, milyen utat jártak meg a bevásárlótáskákig.

Bár a betegségek kialakulásához bőven hozzájárulnak más külső környezeti hatások is, mint a sugárzás, ipari szennyeződések, a modernizációval érkező elektronika és a kémiai vegyületek sokasága. Ezek aztán a vízkörbe kerülve, vagy a levegőn át a szervezetünkbe is bejutnak – ez ellen bizony sokkal nehezebb tenni. Azt azonban könnyebb megválasztani és tudni, hogy mit eszünk és annak milyen hatása van a szervezetünkre.

Milyen élelmiszerektől kell végleg elbúcsúzni?

  • Gyors kaja, félkész és késztermékek, feldolgozott élelmiszerek
  • Bolti pékárú, előre csomagolt sütemények, kekszek
  • Nátrium-glutamát, nátrium – nitrit, nitrátok, transzzsírsavak és még az a pár „E” betű.
  • Mesterséges aromák és ízfokozók
  • Cukros ételek és italok
  • Fehér liszt és fehér cukor
  • Napi rendszerességű hús fogyasztás

Persze, tudom, ez sem tűnik olyan egyszerűnek. A felsoroltakon belül meg kell érteni a mit-miérteket, szét kell boncolgatni, értelmezni, miközben itt cseng a fülemben az első számú kérdésed: maradt valami jó is amit meglehet enni, vagy innentől növény és fényevő üzemmódra ítéltettünk? 

Hát persze, hogy maradt.

Csak a legkárosabb dolgokat száműzzük a francba, de helyette nagyon sok jó más étel érkezik az életünkbe.
Például nem kell feltétlenül lemondani karácsonykor sem a linzerről, ha azt a megfelelő alapanyagokból készítjük.

Ha nem tudod, hogyan állj neki az egészségesebb életmódnak, akkor ez a Program Neked szól.

Az „Öngyógyítás és természetes egészség” program egy átfogó alapképzés, amely minden szükséges tudást megad számodra ahhoz, hogy tudatosabban és egészségesebben élhess. A program célja, hogy segítsen megőrizni és javítani testi és lelki jóllétedet. Kiemelt figyelmet fordít az öngyógyítás, a helyes táplálkozás, az egészséges életmód, a stresszkezelés, valamint a természetes gyógymódok és módszerek alapjainak bemutatására.

Ez az önképző program összegyűjti mindazokat az alapvető ismereteket, amelyek máshol több konzultációs órát igényelnének. Így bárhol és bármikor elérhető számodra, hogy saját tempódban tanulhass és alkalmazhasd az itt megszerzett tudást.

Facebook