Egészségben - Betegségben

Gombákkal a mellrák és egyéb daganatos betegségek ellen

Gombafélék a mellrák és egyéb daganatos betegségek ellen

A gombák nemcsak finomak, hanem roppant egészségesek is. Nem is gondolnánk, hogy a változatosan elkészíthető étel fogyasztása milyen szuper hatással lehet szervezetünkre. Az egyik legfontosabb tulajdonságuk talán, hogy sok olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszer működését és segítik a szervezet hatékony reagálását, amikor azt vírusok vagy baktériumok támadják meg. De ez még csak a kezdet. ( Pedig már ezért megéri elmenni 2 kilóért a piacra.)

Egy külföldi kutatás szerint a közönséges gombák olyan lektineket tartalmaznak, amelyek csak a rendellenes sejtekhez kötődnek, sőt: abba be is épülhetnek és képesek belülről megakadályozni, hogy a sejt megsokszorozza önmagát – így gátolva meg a rák szétterjedését a testben. Bár a gombafélék sokféleképpen vehetik fel a harcot a betegséggel szemben, legjelentősebb győzelme a mellrák elleni csatában bizonyult: rendszeres fogyasztása (ami csak napi 1-2 kisméretű gomba) jelentősen csökkenti a melldaganat előfordulásának kockázatát. Nem véletlen, hogy a különböző gombafajtákat egyes helyeken rákos megbetegedések kiegészítő kezeléseként használják, hiszen összetevői együttesen szállnak szembe a kórral – legyen szó tüdő, gyomor, máj vagy egyéb más rosszindulatú szervi daganatos elváltozásról. Gyulladáscsökkentő hatása miatt autoimmun betegségekben szenvedőknek is ajánlott rendszeres fogyasztásának bevezetése.

A mindenki számára könnyen elérhető gombafajtákból gyorsan és egyszerűen varázsolhatunk igazán különleges fogásokat: például cukkinival, padlizsánnal és hagymával összesütött csiperkegomba igazán könnyű és egészséges vacsora lehet. Esetleg rántva fokhagymás joghurtba mártogatva is kiváló nassolnivaló.

Bár a táplákozástudományban rengeteg egymásnak ellentmondó állítás kering, vannak olyan kutatási eredmények, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni: ha csak a töredéke is igaz például a fent említett gombavizsgálatok eredményeinek, gyakori fogyasztása mindenkinek erősen ajánlott!

Természetesen kizárólag a biztos forrásból származó, emberi fogyasztásra alkalmas fajták jöhetnek csak szóba, kellő óvatossággal kezelve. Nem éri meg ismeretlenül az erdőben gombászni: a napokig tartó kegyetlen has~mars az egyik legjobb dolog, ami történhet egy enyhe gombamérgezés következtében.

Facebook

Ha Te is utálod a felugró ablakokat, nyomj egy oldal LIKE-ot! Köszi ;)