Egészségben - Betegségben

Családok millióit küldi padlóra az Alzheimer-kór: „a betegség gyógyíthatatlan, de megelőzhető”

 

Az amerikai Alzheimer-kór Alapítvány becslése szerint évente 15 millió családtag tölti idejét otthon egy olyan szerettét ápolva, akik fel sem ismerik őket. Egy olyan alattomos betegségről beszélünk, amelyre jelenleg még nincs gyógymód, sem hatékony kezelés, lelkileg pedig családok millióit küldi padlóra: ez az Alzheimer-kór.

A betegség általában apróbb feledékenységgel kezdődik, azonban ez az idő előrehaladtával egyre csak romlik. Jellegzetes tünet, hogy a beteg többször meséli el ugyanazt a történetet vagy eseményt egy családtagjának, mert nem emlékszik rá, hogy már egyszer elmondta azt. Tárgyakat tesz le különböző helyekre, amiket utána nem talál. Ezek az elején még viccesnek is tűnhetnek, mondhatjuk, hogy „öregszel anyám”, de mégis komolyan kell vennünk, ha pár év múlva még szeretnénk, hogy szerettünk megismerjen minket.

A külföldi Alzheimer-kór Kutató Központ kutatója szerint „a betegség gyógyíthatatlan, de megelőzhető”. Kialakulásában ugyanis nemcsak a genetika játszik szerepet; nagyban múlik a táplálkozásunkon is.

 

A kutatások határozottan a növényi táplálkozást említik

 

Az étrend, mely zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben gazdag és nem / vagy alig tartalmaznak húst és tejterméket, mindenképp alacsony kockázati tényezőnek minősül a kórral szemben. Itt is nagy szerepet kapnak a bogyós gyümölcsök, külön figyelmet szentelve az áfonyának.

A bio zöldséglevek is dobogósak a fogyasztás ajánlás tekintetében, azonban a megannyi kutatás között van egy olyan élelmiszer, amely különösen figyelemre méltó: ez pedig a sáfrány. A fűszer hasonlóan hatékonynak bizonyult a kór tüneteinek kezelésében, mint a legjobbnak ítélt gyógyszer – csak mellékhatások nélkül. Csökkentheti a kognitív károsodást a betegségben szenvedőknél, az egészséges személyeknél pedig segíthet megelőzni a zavarok kialakulását.

A kurkuma is hasonló figyelmet kapott a témában, így ezt a csodálatos fűszernövényt is érdemes bevennünk az étrendünkbe. Természetesen ezeket is csak mértékkel, itt is érvényes a mondás: jóból is megárt a sok.
Végül pedig még egy pozitív kutatás eredménye: azok az emberek, akik kezdeti stádiumban járnak a betegséggel, heti 4-5 alkalommal 1 órás aerob edzés segíthet lelassítani az állapot romlását és javíthatja a memóriateljesítményt.

Facebook

Ha Te is utálod a felugró ablakokat, nyomj egy oldal LIKE-ot! Köszi ;)