Egészségben - Betegségben

Magas vérnyomás csökkentése természetes módszerekkel

A magas vérnyomás a világon évente (!) 9 millió ember életét követeli, mivel nagyban hozzájárul olyan halálesetekhez, mint a szívinfarktus, stroke, szív – és veseelégtelenség. Egy kutatás szerint az Egyesült Államokban közel 80 millió embernek magas a vérnyomása, ami idősebb korukra egyre csak növekszik – ezzel szemben a kenyai bennszülötteknek 60 éves koruk felett is 110/70-es értéket mértek. A magyarázata pedig egyszerű: a kenyaiak táplálkozásukat tekintve alacsony nátriumtartalmú, többnyire növényi étrenden élnek, teljes értékű gabonákkal. Nem kapnak agybajt a főnöküktől, a hülyéktől vagy a szomszéd kutyájától, nem stresszelnek a forgalomban és valószínűleg a „követőik” száma sem idegesíti őket.

A kutatás pont azt bizonyítja be számunkra, hogy a magas vérnyomás is többnyire elkerülhető, méghozzá azzal, hogy mit eszünk és mennyit stresszelünk.

 

Hol a legnagyobb hiba a táplálkozásunkban?

Ezzel kapcsolatban sok kutatás és kísérlet született, ami közül a legfontosabb talán a túl sok nátriumbevitel és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amik biztosan magas vérnyomáshoz vezetnek.

Igen, a szervezetünknek szüksége van nátriumra! De az fedezhető a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges ételek fogyasztásával: nem kell, hogy minden kaját még külön orrba-szájba (is) túlsózzunk. De sajnos a gyanútlan élő emberiség elképesztő mennyiségben fogyasztja, legtöbbször úgy, hogy nem is tud róla: például a baromfiipar sokszor fecskendez sós vizet a csirkébe, ezzel növeli a súlyukat, hogy drágábban tudják eladni, hiszen többnyire kilóra vesszük. Jelen esetben egy fél csirke is több sót tartalmaz, mint ami fedezi az egész napi szükségletünket. Ezen kívül pedig a legtöbb élelmiszert is sóval tartósítják.

 

A magas vérnyomás visszaszorítására teljes értékű, növényi élelmiszerekben gazdag, nátriumban szegény étrendet kell előtérbe helyezni

 

Javasolt a korai vacsorát zöldség, gyümölcsre cserélni, illetve több babfélét, csicseriborsót, lencsét, céklát, bazsalikomot, rukkolát fogyasztani. Egy kutatás szerint a napi hibiszkusztea is jól szerepel a vérnyomás csökkentés listáján. ( De utána ki kell öblíteni a szád, hogy ne sértse a fogzománcot, és fél liternél többet nem lehet belőle inni egy nap.) A teljes kiőrlésű gabonafélék pedig feltétlen üssék ki a fehér lisztes ételeket az étlapról.

1-2 kanál őrölt lenmag elfogyasztása az egyik legjobb természetes vérnyomáscsökkentő.

Ha gyógyszert szedünk, a táplálkozás megváltoztatásával mérjük otthon is vérnyomásunkat, mivel hosszú távon a kettő együtt nagyon szépen le fogja csökkenteni a magas értékeket. Természetesen a cél a bogyók elhagyása, de szigorúan orvosi felügyelet mellett.
És az is nagyon fontos, hogy ne húzzuk fel magunkat minden apró „szirsz*rbiszb@szon”. Tudod… „Csak nyugodj meg… Attól megnyugszol.”

Facebook

Ha Te is utálod a felugró ablakokat, nyomj egy oldal LIKE-ot! Köszi ;)